Sesongen:
Hele året!

Tid:
16.00 – 19.00

Varighet:
Ca. 2-3 timer

Antall deltakere:
5 - 65

Pris:
Voksen NOK 695
Barn (9-16 år) NOK 495

Møtested
Kvernmoveien 272, Gratangen
Hvis du trenger transport, er det mulig å ordne det. 

Bidos servert i oppvarmet lavvo
Kaffe og kake
Historiefortelling om samisk kultur og joik
Serverer chaga te til seremonien
Samisk lavvuseremoni
Vegetarisk og glutenfri mat er mulig på forespørsel.

Booking senest kl 16.00 dagen i før.

Bestilling:
Ronald Kvernmo +4795935355

Bli med oss i en samisk lavvo og finn ut hvilke krefter som regjerer inne i lavvuen. Lær om samisk kultur og tradisjoner fra en samisk sjaman. Han forteller historien om samene, joik, om språket, reindriften og samene i det moderne samfunn. Men han formidler også budskap fra de samiske åndene som lever i lavvuen og i naturen

Trudde du at hvis du gikk inn i en lavvu, så fikk du se de som bodde der? Der tar du feil! Riktignok får du se de synlige beboerne, men det finnes også noen usynlige..

Lavvoen regjeres av tre usynlige kvinner: Uksahkka, Sarahkka og Joksahkka.

Uksahkka bor i døra, og passer på den. Du vil neppe slippe inn i lavvuen uten at hun har godkjent deg. Og dersom du finner en tom lavvu, så bør du ha en veldig god grunn for å gå inn. Da har du nemlig trosset Uksahkka, og gjør det på eget ansvar...

Sarahkka bor under bålet. Du ser henne ikke, men hvis du tar bilde av bålet, så vil hun kanskje vises i flammene. Hun er vår fødselsgudinne, og elsker barn. Hun er også de gravides venninne, ved at hun deler smertene og ubehaget i svangerskapet. Men hun er også en sterk gudinne, som elsker at det kommer nye liv til jorden. Derfor kan man dele litt kaffe med henne og gjerne høre hennes joik. .
Tør du det?

Juoksahkka
Bakerst i lavvuen ligger boaššu, det hellige stedet. Der lagret man jaktvåpnene. Det stedet voktes av Juoksahkka. Juoksahkka betyr rett oversatt bue-kvinnen. En samisk bue er laminert av to treslag, og var noe av det ypperste jaktvåpnet som fantes. Samene var fremragende skyttere, og kunne nedlegge vilt på ganske lang avstand, siden buen hadde en utrolig spenst. Men hun er også en fødselsgudinne, siden hun bestemmer om det skal bli gutt eller jente. Hun bestemmer også hvem som blir gode jegere. .
Kanskje du vil ofre litt til Juoksahkka, for din egen karrieres skyld... 

Anbefalte innlegg