Årstid:
Helt år!

Tid:
16.00 – 20.00

Varighet:
Ca. 2-3 timer

Antall deltakere:
4-65

Pris:
Voksen KR 695
Barn (9-16) KR 495

Møteplass
Kvernmoveien 272, Gratangen

Inkludert i prisen:
Bidos servert i oppvarmet lavvo

Kaffe og kake
Historiefortelling om samisk kultur og joik
Servering av chaga-te til seremonien
Samisk-nordlysseremoni
Vegetarisk og glutenfri mat er tilgjengelig.


Bestilling senest 16.00 to dager før avreise

Bestilling:
Ronald Kvernmo +4795935355

Nordlys-seremoni

Bli med oss på en gripende nordlysseremoni, ledet av en samisk sjaman. Ifølge samisk mytologi danser våre forfedres sjeler på himmelen. Seremonien går ut på å klargjøre forholdet til våre forfedre – den enkelte klargjør sitt eget forhold til sine egne forfedre. Etter gammel samisk tradisjon ser du dine forfedre, mens jeg ser mine, når nordlyset danser på himmelen.

Sjamanen forklarer litt om samisk kultur, historie og samfunnsliv, og nordlysets betydning, mens vi drikker chaga-te.

Nordlyset har alltid vært en viktig del av den samiske virkelighetsforståelse. Nordlyset bør behandles med respekt og ærbødighet. Men nordlyset var også en god venn med en enslig reingjeter alene i kulden på vidda. Selv i dag, med alle våre tekniske hjelpemidler, kan en reingjeter glede seg over at nordlyset lyser opp vinternatten.

Forskere forklarer at nordlyset er elektriske partikler fra solen, som treffer jordens øvre atmosfære. Dette er nok sant, men samene har også en annen forklaring på hvorfor nordlyset danser på himmelen. Nordlyset er sjelen til våre forfedre. Derfor betyr nordlyset mye for Nord-Europas urbefolkning. Vi har en forbindelse med åndeverden fra før vi blir født, gjennom våre liv, til lenge etter at vi har reist videre til neste verden.

Hvis du ser nordlys på en blå høsthimmel, er det et tegn på at noe vakkert vil skje - ofte fødselen av et barn eller noe lignende.

I samisk barnehage lærer vi barnesanger og historier om guovssahas.

Guovssahas
Guovssahasat vihket, lip lip lii
Buoidi njálmmis, lip lip lii
Veahčir gállus, lip lip lii
Ákšu sealggis, lip lip.
(Nordlyset løper, lip lip lii
Fett i munnen, lip lip lii
Hammer i pannen, lip lip lii
Øksen i ryggen, lip lip lii)

Innendørs kan man synge dette, men hvis man gjør det utendørs, så nordlyset hører, begynner en musehale å vokse på den som synger.

Når vi blir voksen, lærer vi å respektere nordlyset på en annen måte, siden det ifølge den samiske mytologien er sjelene til våre forfedre som danser på himmelen. Dette betyr at i nordlyset ser jeg mine forfedres sjeler, mens du ser sjelene til dine forfedre. Hver og en av oss utvikler sitt forhold til sine egne forfedre.

Når vi snakker om forfedre, kan det vekke mange forskjellige følelser i oss. Noen har gode relasjoner med relasjoner og forfedre, mens andre kan ha mer anstrengte relasjoner.

Derfor har vi vår egen seremoni knyttet til nordlyset. Seremonien innebærer hovedsakelig at hver og en av oss bestemmer sitt eget forhold til sine forfedre. Noen liker å gjenta seremonien, opptil flere ganger i året, mens andre føler at man gjør seremonien en gang i livet.

Men før vi begynner serverer vi chaga-te, en hellig drikk, laget av bjørkesopp. Teen gir deg styrke og energi til å fullføre seremonien. Du vil også motta et stykke knusk som som skal være et offer til dine forfedre.

Når seremonien er over vil du være bedre rustet til å se nordlyset, og kanskje til og med tiltrekke deg nordlyset/guovsahas!

Anbefalte innlegg